De geschiedenis van de lucifer
De “licht brengende staaf” zoals deze werd genoemd door de Chinese uitvinders dateert uit het jaar 577. De staafjes dennenhout werden toen met zwavel geïmpregneerd en de lucifer was geboren.
Ruim 1200 jaar (in 1805) later werd door de Fransman Jean-Joseph-Louis Chancel de dompellucifer uitgevonden.
Deze allumettes oxygenéés moesten in zwavelzuur ondergedompeld worden om te tot ontbranding te brengen. Dit was niet bepaald gebruiksvriendelijk.
In 1827 ontdekte John Walker (niet te verwarren met Johnnie Walker whiskey welke in dezelfde tijd werd gestookt) een mengsel die tot ontbranding kwam als je het langs schuurpapier haalde. Eerst werd dit op een kartonnetje aangebracht, maar deze werd al snel vervangen door een houtje.
5 jaar later (in 1832) werd de lucifer met witte fosfor ontwikkeld. Deze lucifer ontbrande waren zeer makkelijk aan te steken op de manier zoals wij die kennen. Echter was de productie zeer onveilig vanwege de fosfordampen die bij de productie vrijkwamen.
Even later werd ontdekt dat rode fosfor ook kon worden gebruikt. De veiligheidslucifer was geboren. Deze stof was aanzienlijk veiliger dan de witte variant om te produceren, maar het grote probleem hiervan was dat deze bij een zeer geringe wrijving over kon gaan tot zelfontbranding, wat weer onveilig was voor de gebruiker.
De moderne milieuvriendelijke lucifer zoals wij die vandaag kennen werd in 1844 uitgevonden in Zweden. Deze bevat geen zwavel.
In Europa komen de lucifers meestal in een doosje gevuld met houten stokjes. Aan een of beiden zijde bevindt zich een strijkvlak. In Amerika worden ook nog boekjes met kartonnen lucifers gebruikt. Deze zijn dan vaak voorzien van reclame en soms zelfs ook op de lucifers zelf. Deze boekjes werden tot de jaren 80 veel gebruikt, maar door de opkomst van de wegwerpaansteker en de afnemende populariteit van het roken verdwenen deze vrijwel.
Luciferverpakkingen werden voornamelijk gebruikt als reclamedoeleinden. Het is een elegante, praktische en zeer originele vorm van effectieve reclame.
Tegenwoordig worden deze lucifer doosjes (Matchboxes) voornamelijk gebruikt als handige en praktische decoratie in huis. Neem als voorbeeld de luciferdoosjes van de Archivist Gallery. Dit zijn echte eye catchers in huis en onmisbaar in het gebruik van de kaarsen van The Candle Club.